1. Welcome to the Canadian Fishing Forum! If this is your first visit, please go ahead and sign-up to become a member! (Many threads and comments are visible only to Members who sign up with a VALID email address.) Do not hesitate to contribute and interact with fellow members.

L/F an ice transducer for HDS 7 Gen2

Discussion in 'Buy and Sell' started by Ernie, Oct 12, 2017.

  1. Ernie

    Ernie Administrator Staff Member

    Joined:
    Sep 4, 2015
    Messages:
    4,782
    Likes Received:
    4,436
    Trophy Points:
    113
    Gender:
    Male
    Location:
    Western Manitoba
    I'm looking to use my HDS 7 gen2 as an ice fishing graph.

    Anybody got one they wanna sell?

    Even a link to where the best place is to get these would be great.

    I believe I will use a $5 plastic toolbox I have here from Home Hardware. Should be enough room in it for 2 batteries, the unit, and the ducer.

    Any ideas from guys already using these are welcome.

    Thank you.
     
  2. GreenbacksOnIce

    GreenbacksOnIce Well-Known Member

    Joined:
    Sep 25, 2015
    Messages:
    1,697
    Likes Received:
    1,211
    Trophy Points:
    113
    Gender:
    Male
    I think amazon.ca has the cheapest retail incl. shipping. Not sure of any on sale.

    Pic from google
    B23B750F-6B27-4EA5-81FB-6327D3299017.jpeg
     
    Ernie likes this.
  3. Patty

    Patty Well-Known Member

    Joined:
    Sep 18, 2015
    Messages:
    2,205
    Likes Received:
    3,516
    Trophy Points:
    113
    Gender:
    Male
    Location:
    Rosser
    Try gpscity.ca, they were by far the cheapest for my lss-2 that I had to replace this summer... Fishing hole should carry them locally, possibly cabelas but I highly doubt it...
     
    Ernie likes this.
  4. glennie_rapala

    glennie_rapala Well-Known Member

    Joined:
    Sep 21, 2015
    Messages:
    2,162
    Likes Received:
    2,707
    Trophy Points:
    113
    Gender:
    Male
    Location:
    Under your bed
  5. Jason7mm

    Jason7mm Well-Known Member

    Joined:
    Sep 28, 2015
    Messages:
    528
    Likes Received:
    633
    Trophy Points:
    93
    Gender:
    Male
    going to cabelas to get my reel at lunch, i'll see if they have one and take a pic for you
     
    Ernie likes this.
  6. Coward

    Coward Well-Known Member

    Joined:
    Sep 24, 2015
    Messages:
    1,211
    Likes Received:
    1,589
    Trophy Points:
    113
    Gender:
    Male
    There was an ice ducer in the bargain cave. Didn't have the blue connector though so you'd need the adapter also.
     
    Ernie likes this.
  7. Jason7mm

    Jason7mm Well-Known Member

    Joined:
    Sep 28, 2015
    Messages:
    528
    Likes Received:
    633
    Trophy Points:
    93
    Gender:
    Male
    @Ernie none at Cabelas yet... bargin cave one has no float either


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    Ernie likes this.
  8. Ernie

    Ernie Administrator Staff Member

    Joined:
    Sep 4, 2015
    Messages:
    4,782
    Likes Received:
    4,436
    Trophy Points:
    113
    Gender:
    Male
    Location:
    Western Manitoba
    Tx @Jason7mm

    I'm not worried about the float. Easy enough make one. I like the arm better anyways. But @Coward mentioned that blue pig tail. When do I need that? Do I need it only If the ducer cord doesn't have the blue connector?
     
  9. Jason7mm

    Jason7mm Well-Known Member

    Joined:
    Sep 28, 2015
    Messages:
    528
    Likes Received:
    633
    Trophy Points:
    93
    Gender:
    Male
    Yeah you’ll need the adapter I’m sure


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  10. glennie_rapala

    glennie_rapala Well-Known Member

    Joined:
    Sep 21, 2015
    Messages:
    2,162
    Likes Received:
    2,707
    Trophy Points:
    113
    Gender:
    Male
    Location:
    Under your bed
    You'll need the adapter that connects the 7-pin blue connector from the ducer to the 9-pin black receiver on the HDS. They're $30-$35 USD.
     
  11. Jason7mm

    Jason7mm Well-Known Member

    Joined:
    Sep 28, 2015
    Messages:
    528
    Likes Received:
    633
    Trophy Points:
    93
    Gender:
    Male
    Ernie likes this.
  12. craigm

    craigm Well-Known Member

    Joined:
    Nov 13, 2015
    Messages:
    1,328
    Likes Received:
    3,120
    Trophy Points:
    113
    Gender:
    Male
    Location:
    Winnipeg
    I bought one from Radioworld last year. Shipping and exchange included, they had the best price.

    As more and more guys realize the benefits of modern Lowrance graphs versus flashers, it would be crazy for local shops not to start stocking these.....but I haven't seen any.
     
  13. Mike B.

    Mike B. Well-Known Member

    Joined:
    Oct 13, 2015
    Messages:
    4,143
    Likes Received:
    7,744
    Trophy Points:
    113
    Gender:
    Male
    My float never floats...it's only used as padding. Cord dangles right against the hole for less tangles.

    Great thing about a graph is the history. You won't miss a thing
     
  14. lake-fisher

    lake-fisher Well-Known Member

    Joined:
    Sep 30, 2015
    Messages:
    1,240
    Likes Received:
    1,314
    Trophy Points:
    113
    Bought mine and a friends at the fishin hole on one of the two annual sales. Boxing day is the next fishin hole sale. Part number you need Ernie is: pti-wbl (no adaptor needed). They are usually 25% off. So about $75 after the discount. Fishin hole is usually the best place locally for stock. They are not on the shelves, they are behind the counter in the parts/warranty area at the back of the store. Another option is the fishin hole online, free ship and gst only.


    image.jpg
     
    Last edited: Oct 13, 2017
    Dave, craigm and Ernie like this.
  15. Patty

    Patty Well-Known Member

    Joined:
    Sep 18, 2015
    Messages:
    2,205
    Likes Received:
    3,516
    Trophy Points:
    113
    Gender:
    Male
    Location:
    Rosser
    I guess the gen 3 require the adapter??? My gen 2 doesn't and neither did my elite...

    Inmates came from the fishing hole late last winter.... Actually AEM upgrade day lol
     
  16. lirwin4

    lirwin4 Well-Known Member

    Joined:
    May 11, 2017
    Messages:
    132
    Likes Received:
    509
    Trophy Points:
    93
    Gender:
    Male
    Location:
    East Selkirk
    I too bought the one from Radioworld with the blue connector and didn't need any adapter for my gen 2.
     
  17. glennie_rapala

    glennie_rapala Well-Known Member

    Joined:
    Sep 21, 2015
    Messages:
    2,162
    Likes Received:
    2,707
    Trophy Points:
    113
    Gender:
    Male
    Location:
    Under your bed
    Ahhh, man eyes. I thought Ernie was talking about his Gen 3. No adapter should be needed.
     
  18. Ernie

    Ernie Administrator Staff Member

    Joined:
    Sep 4, 2015
    Messages:
    4,782
    Likes Received:
    4,436
    Trophy Points:
    113
    Gender:
    Male
    Location:
    Western Manitoba
    From my limited research...

      • Requires adapter (TA-BL2UT) for all Mark™, Elite™, X-4, X-4 Pro, and similar earlier models with black 6 pin uniplug connection
     
  19. Ernie

    Ernie Administrator Staff Member

    Joined:
    Sep 4, 2015
    Messages:
    4,782
    Likes Received:
    4,436
    Trophy Points:
    113
    Gender:
    Male
    Location:
    Western Manitoba
    I'm having second thoughts... For $200 at radioworld, you can get the softsided carrying case, a 7ah battery and charger, the ice ducer, and a couple lure trays. I might that route rather then build my own case. I'm assuming the HDS 7 Gen2 will fit the that case.
     
  20. Patty

    Patty Well-Known Member

    Joined:
    Sep 18, 2015
    Messages:
    2,205
    Likes Received:
    3,516
    Trophy Points:
    113
    Gender:
    Male
    Location:
    Rosser
    I dunno man, I tried the elite in a LX7 case and it's sucks... I'm gonna go the @craigm route for this winter, along with a 12v power source in truck and on sled with ram mounts strictly for the gps use....